Proponowaliśmy Wam już omlet z truskawkami jako opcję niedzielnego śniadania, a dziś mamy dla Was coś innego... placuszki z kaszki kukurydzianej, pyszność, szczególnie z domową konfiturą z wiśni... :)
Składniki:
250 ml mleka
6 łyżek kaszki kukurydzianej
1 łyżka miodu
1 jajko
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy w garnuszku i wsypujemy kaszkę kukurydzianę oraz miód. Gotujemy mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Zestawiamy z ognia i dajemy jej czas na ostygnięcie. Gdy jest już dostatecznie wystudzona wbijamy jajko. Jeżeli masa wydaje nam się zbyt rzadka, dodajemy kilka łyżek mąki. Na patelni rozgrzewamy masło i formując małe placuszki, smażymy je na złocisty kolor z obu stron.
Smacznego!
M&M
Z takiej kaszki muszą to być najdelikatniejsze placuszki na świecie :) Nawet tak wyglądają!
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc są bardzo delikatne... rozpływają się w ustach, czysta przyjemność! :)
UsuńCudne placuszki :) Robiłam już takie z kaszki i niewątpliwie jeszcze do nich wrócę.
OdpowiedzUsuńPrezentują się pysznie.
OdpowiedzUsuńWyglądają na bardzo delikatne:)
OdpowiedzUsuń