placuszki z kaszy kukurydzianej

Niedzielne śniadania to dobry moment, żeby sobie nieco dogodzić...
Proponowaliśmy Wam już omlet z truskawkami jako opcję niedzielnego śniadania, a dziś mamy dla Was coś innego... placuszki z kaszki kukurydzianej, pyszność, szczególnie z domową konfiturą z wiśni... :)



Składniki:
250 ml mleka
6 łyżek kaszki kukurydzianej
1 łyżka miodu
1 jajko
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy w garnuszku i wsypujemy kaszkę kukurydzianę oraz miód. Gotujemy mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Zestawiamy z ognia i dajemy jej czas na ostygnięcie. Gdy jest już dostatecznie wystudzona wbijamy jajko. Jeżeli masa wydaje nam się zbyt rzadka, dodajemy kilka łyżek mąki. Na patelni rozgrzewamy masło i formując małe placuszki, smażymy je na złocisty kolor z obu stron.




Smacznego!
M&M

5 komentarzy:

  1. Z takiej kaszki muszą to być najdelikatniejsze placuszki na świecie :) Nawet tak wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc są bardzo delikatne... rozpływają się w ustach, czysta przyjemność! :)

      Usuń
  2. Cudne placuszki :) Robiłam już takie z kaszki i niewątpliwie jeszcze do nich wrócę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają na bardzo delikatne:)

    OdpowiedzUsuń