Mazurek już został zjedzony, a my nieco z postem jesteśmy spóźnieni ;) Wybaczcie, ale sami na pewno wiecie, jakie szaleństwo przed i w trakcie Świąt panuje...
Dziś przedstawiamy przepis na wielkanocnego mazurka, który powala słodkością i na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom :)
Składniki:
- 180 g masła
- 300 g mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- puszka masy kajmakowej
- bakalie (my wybraliśmy migdały, orzechy włoskie, suszone śliwki i suszone morele)
Przygotowanie:
Wyjęte wcześniej z lodówki masło pokroić na malutkie kawałeczki (można je zetrzeć na tarce), a następnie dodać żółtka i sypkie składniki. Całość zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 15-20 minut.
Tortownicę (ewentualnie foremkę) wysmarować masłem, a później wyłożyć rozwałkowanym ciastem. My skorzystaliśmy z tortownicy, więc zrobiliśmy nieco wyższy bok, aby później móc spokojnie wyłożyć mazurka kajmakiem ;)
Ciasto pieczemy około 15-18 minut w temperaturze 200'C.
Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy, by później wyłożyć nią upieczony spód ciasta (opcjonalnie możemy wcześniej posmarować ciasto dżemem). Póki masa jest ciepła, dekorujemy mazurka bakaliami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz