Lekka sałatka z kurczakiem

Macie chęć na coś lekkiego, wiosennego i pysznego? Mamy wrażenie, że ta sałatka spełni Wasze wymagania... Sami sprawdźcie! :)


Składniki:

- mieszanka sałat bądź ulubiona sałata
- pomidorki koktajlowe
- pomarańcz
- kilka orzechów włoskich
- pestki dynii
- dwie piersi z kurczaka
- połowa papryczki chilli, ząbek czosnku, połowa cytryny i ulubione przyprawy do marynaty
- oliwa z oliwek, sok z cytryny, syrop klonowy (lub miód), sól i pieprz do dressingu

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy wszystkie niepotrzebne błony. Nacieramy drobno pokrojony czosnkiem, posiekanym chilli i ulubionymi przyprawami dla smaku (u nas bazylia i szczypta ziół dalmatyńskich). Skrapiamy sokiem z połowy z cytryny i jeszcze raz nacieramy piersi z kurczaka. Pierkarnik nagrzewamy do 200 'C i wkładamy naszego kurczaka w naczyniu żaroodpornym na ok. 15 minut. Wyjmujemy i dajemy mięsu odpocząć. W między czasie przygotowujemy dressing, w którym wymieszamy sałatę - 3 łyżki oliwy ubijamy z łyżką sok z cytryny, po czym dodajemy łyżeczkę syropu klonowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatę mieszając ją delikatnie rękami. Sałatę rozdzielamy na talerze, po czym układamy pomidorki koktajlowe, orzechy włoskie i wykrojone cząstki pomarańczy (sposób jest prosty - pomarańczy pozbawiamy góry i dołu odcinając je nożem i na takim spodzie kładziemy na deskę; następnie zaczynając od góry odcinamy skórę nożem, obracamy i powtarzamy czynność; tak obranego pomarańcza chwytamy w dłoń i nacinając nożem przy błonkach, wykrajamy cząstki pomarańczy). Piersi z kurczaka kroimy w ukośne paski i wykładamy na sałatę. Rozgrzewamy suchą patelnię, na którą wrzucamy garść pestek z dynii. Prażymy je przez ok. 2-3 minuty mieszając co jakiś czas. Posypujemy nimi sałatę i podajemy.




Smacznego!
M&M


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz