lekki wiosenny obiad ze szparagami i pieczonymi warzywami

Uwielbiamy wiosnę i ten moment, kiedy ryneczki zaczynają kusić świeżymi warzywami :) słodka marchewka, młode ziemniaczki i... świeże, chrupkie jeszcze, szparagi! Ahhhh, wiosna!

Dziś znów wpadamy z szybkim i lekkim obiadem, który z pewnością polubicie - świeże warzywa, do tego jajko i voilà! Wiosenny obiad gotowy! :)



Składniki:
3 ziemniaki
2 marchewki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonych szparagów
jajka
oliwa, sól, pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa starannie myjemy. Ziemniaki i cebulę kroimy w ćwiartki, a marchewki w talarki. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego wraz z nieobranym czosnkiem. Skrapiamy oliwą, dodajemy ulubione zioła (u nas prowansalskie) i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Wstawiamy na ok. 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 200'C. Zaraz przed wyjęciem przygotowujemy dodatki - do lekko osolonej wrzącej wody wrzucamy szparagi, które blanszujemy przez kilka minut. W tym samym czasie gotujemy pojedynczo jajka w koszulce we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki octu.

PS. Uwielbiamy ten moment, kiedy żółtko jajka rozpływa się po szparagach... niczym najlepszy sos! Musicie to sprawdzić ;)

Smacznego!
M&M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz