Do kuchni wegetariańskiej nie trzeba nas specjalnie przekonywać. Panna M. nie jest wielką fanką mięsa, nie ma też niesamowitych potrzeb w tym temacie ;) Pan M., jak to z mężczyznami bywa, lubi się wgryźć w kawałek mięsiwa, ale nie jest przesadnie przywiązany do tego rytuału.
Jednym ze smaczniejszych warzyw, jakie znajdują się w diecie wegetariańskiej jest ciecierzyca. Mamy do niej szczególny sentyment z powodu podróży po Maroku, gdzie wiele potraw zawiera ten składnik, szczególnie nie może zabraknąć go w tajinie.
Dziś, będąc w arabskim klimacie, przedstawimy Wam przepis na falafele.
Falafele to małe kotleciki z ciecierzycy z aromatycznymi przyprawami i mnóstwem pietruszki. W krajach arabskich jest to bardzo popularny przysmak. Falafele można jeść na zimo i na ciepło, podając je z sosem do przekąszenia, lub w bułce typu pita z dodatkami.
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 2 średnie cebule
- kilka ząbków czosnku
- 3 łyżki przyprawy do falafela (lub po 1 łyżce rozgniecionych ziaren kuminu i kolendry)
- łyżeczka soli
Przygotowanie:
Zalewamy ciecierzycę wodą i odstawiamy na noc, żeby napęczniała - potrzebuje co najmniej 12 godzin. Po wymaganym czasie odsączamy ciecierzycę zostawiając kilka łyżek wody i mielimy porcjami blednerem dodając pokrojoną cebulę oraz czosnek. Powinniśmy otrzymać bladożółtą pastę, jednak nie należy się przejmować, gdy widać będzie niezmieloną ciecierzycę, taka też będzie dobra. Gdy masa jest za sucha, można dolać trochę wody pozostałej z moczenia ciecierzycy, gdy jest za rzadka dodajemy mąkę. W następnym kroku dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i nasze przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Formujemy małe kotleciki i wrzucamy na wcześniej rozgarzaną oliwę na patelni. Smażymy, aż falafele ładnie się zrumienią.
Mamy nadzieję, że daliście się przekonać do spróbowania falafeli. Zapewniamy Was, że każdy, kto lubi nieco orientalnego smaku nie będzie żałował lepienia małych kotlecików z ciecierzycy ;)
Smacznego!
M&M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz