Lubimy kulinarną egzotykę i często w naszej kuchni tworzymy aromatyczne i dobrze przyprawione potrawy ;) Ostatnio natrafiliśmy na zielone curry, które roznieciło ogień w naszych gardłach... ale oh, jaki smaczny ogień! Spróbujcie sami :) Oto nasza wariacja na temat egzotyki z zielonym curry, kurczakiem i warzywami.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
200 ml mleka kokosowego
200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżka zielonej pasty curry
1/2 cukinii
1 marchewka
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
świeża kolendra
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przgotować poszczególne składniki - kurczaka pokroić w cienkie paski, cukinię i marchewkę w ukośne słupki, a czosnek z imbirem drobno pokroić. W małym rondelku zagotowujemy mleko kokosowe, po czym dodajemy pastę curry. Czekamy, aż połączą się ze sobą i dodajemy bulion. Zagotowujemy po czym partiami, ciągle gotując, wrzucamy kurczaka. Na koniec dodajemy czosnek z imbirem i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy marchewkę i gotujemy kolejne 5 min. Na sam koniec dodajemy cukinię, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z makaronem ryżowym lub ryżem, posypując całość świeża kolendrą.
Smacznego!
M&M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz