penne z bazyliowym pesto

Kuchnia włoska: świeża, aromatyczna, pyszna i prosta do wykonania. Dziś zachęcimy Was do zrobienia własnego, domowego pesto ze świeżej bazylii. Będzie to fantastyczny dodatek do penne, dzięki któremu Wasz makaron zyska niesamowitego i świeżego smaku! Prościej i smaczniej być nie może ;)



Składniki:
1 pęczek bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżka orzeszków pinii lub migdałów (najlepiej obranych, w płatkach)
1 łyżka świeżo startego parmezanu
oliwa, sól, pieprz

Przygotowanie:
Z naszej bazylii zrywamy wszystkie liście po czym luźno, ale bez nadmiernej przesady, szatkujemy je tak, aby zmieściły się w moździerzu. Dodajemy czosnek, szczyptę soli i ucieramy na zieloną masę. W dalszej kolejności dorzucamy orzeszki pinii lub migdały, parmezan i 2-3 łyżki oliwy. Ucieramy do uzyskania jednolitej, zawiesitej konsystencji, a w razie potrzeby dolewamy więcej oliwy. Naszą pastę mieszamy w garnku z ugotowanym al dente makaronem.






1 komentarz:

  1. Prosto i smacznie :-D

    Zapraszam do siebie www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń