Dziś polecamy Waszej uwadze makaron soba, który zrobiony jest z mąki gryczanej. Ma charakterystyczny, ciemny kolor, który. Makaron ten, podkręcony odpowiednimi, składnikami potrafi sprawić, że potrawa ma niesamowity wygląd, ale też super smak! Spróbujcie naszej wersji sobo z łososiem w azjatyckim wydaniu, pycha!
Składniki:
200g łososia
makaron soba
imbir
2 ząbki czosnku
1 chilli
cebula dymka
sos sojowy
cytryna
miód
sezam
Przygotowanie:
Nasze danie zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia. Czosnek, chilli i imbir w podobnych ilościach obieramy i drobno kroimy. Dodajemy sok z połowy cytryny, łyżkę miodu i trzy łyżki sosu sojowego. Wszystko dokładnie mieszamy i do tak przygotowanej marynaty wkładamy łososia. Odstawiamy go na co najmniej pół godziny, a następnie wykładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 15 minut w temp. 180'C. W między czasie przygotowujemy makaron soba. Łososia wyjmujemy z piekarnika i rozdzielamy na drobne kawałki, przekładając go do osobnego naczynia. Dodajemy nasz makaron, a także sos, który pozostał z pieczenia łososia. Nie zapominamy również o czosnku, chilli i imbirze, w których się piekł. Całość mieszamy i podajemy posypane dymką i sezamem.
Smacznego!
M&M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz