Weekendowy obiad, czyli kurczak, zapiekane ziemniaki i sałatka

Przy okazji weekendów, tych zwykłych i dłuższych, jest zawsze więcej czasu na przygotowanie porządnego obiadu ;)
Mieliśmy ochotę na zdrowy i smaczny obiad: z mięskiem, ziemniakami i sałatką. Wyszło bosko, sami zobaczcie i spróbujcie!


Kurczak:

Do marynaty:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżczeka miodu
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Zamarynować wcześniej kurczaka, następnie wstawić do żaroodpornego naczynia na ok. 30 minut i piec w temperaturze 180' C. 10 minut przed końcem zdjąć folię/pokrywkę od naczynia, aby mięso się przyrumienilo.

Gratin dauphinois czyli zapiekane ziemniaki:

1 kg ziemniaków
200 ml śmietany 30%
100 ml mleka
50 g masła + łyżka do wysmarowania formy
300 g ostrego sera
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki obrać i pokroić w 2-3 mm plasterki. Do rondelka wlać śmietanę, mleko, dodać masło i pokrojony czosnek, a następnie przyprawić gałką muszkatołową - podgrzewać, aż masło się rozpuści. Formę wysmarować masłem, a następnie układać warstwy ziemniaków posypując je startym serem i przyprawiając solą oraz pieprzem. Tak przygotowane ziemniaki zalać śmietanką z mlekiem. Zapiekać ok. 40 min. w temperaturze 180' C do momentu, gdy ziemniaki będa miękie.





Sałatka:

dowolna mieszanka sałat
1 pomidor
pół dojrzałego awokado
garść włoskich orzechów
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Do sałaty dodać pokrojonego pomidora i połowę pokrojonego awokado. Najlepiej przeciąć je wzdłuż, a następnie przekręcić obie połówki. Jeżeli nie zamierzamy zużyć od razu drugiej połówki, zostawiamy ją razem z pestką aby nie sczerniało. Całość posypujemy lekko rozgniecioną garścią orzechów włoskich. Przygotowujemy prosty winegret z oliwy i cytryny dodając do smaku sól oraz pieprz. Sos dodajemy zaraz przed podaniem.





Taki solidny i smaczny obiad przypadnie Wam do gustu... ;)
Smacznego!
M&M



2 komentarze: