kurczak ze szparagami


Wiosna i lato to takie pory roku, że wszystko co najprostsze smakuje najlepiej. Wystarczą pełne smaku młode warzywa, świeże zioła i już! Ziemniaki, których zwykle nie jemy, w odmłodzonnej, wiosennej wersji, smakują bajecznie. A najlepszym towarzyszem jest zawsze szklanka kefiru :)

Dzisiaj dodatkowo pierś z kurczaka owinięta wokół świeżych, zielonych szparagów - niezwykle efektowne i smaczne.


Składniki (inspiracja - Palce Lizać):
2 pojedyczne piersi z kurczaka
10-12 zielonych szparagów
1 łyżka masła
świeża bazylia, sól, pieprz

Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki. Metoda jest prosta - szparaga trzymamy po obu końcach i tam gdzie się złamie tam zaczyna się łykowata część (ta od jego podstawy). Tak przygotowane szparagi wrzucamy do garnka z osolną zimną wodą i gotujemy do miękkości. Piersi z kurczka myjemy i osuszamy, a następnie przecinamy wzdłuż - jednak nie do końca. Na piersi kładziemy folię spożywczą i lekko ją rozbijamy tłuczkiem lub innym przyrządem z szuflady :) Piersi z kurczaka marynujemy godzinę w świeżej bazylii roztartej w moździeżu z czosnkiem, oliwą i solą z pieprzem. Na tak przygotowane filety układamy 5-6 szparagów i zawijamy w mały rulonik. Zawinięte mięso układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i pieczemy w temp. 180'C przez ok. 30 minut, obracając co jakiś czas.

My, do smaku, popijaliśmy obiad kefirem... Było bardzo smacznie i letnio! :)




Smacznego!
M&M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz