Składniki:
- 1,5 kg niedużych cukinii
- 3 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 1 nieduża ostra papryka
- 3 łyżki masła
- 1 litr bulionu drobiowego/warzywnego lub 2 kostki bulionowe
- sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i kroimy w duża kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy. W dużym garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę z posiekanym czosnkiem. Następnie wrzucamy pokrojoną cukinię i posiekaną papryczkę chilli. Wszystko podduszamy przez ok. 10 minut, po czym wlewamy gorący bulion (lub dodajemy litr wrzącej wody z dwiema kostkami bulionowymi). Wszystko zagotowujemy, po czym miksujemy blenderem. Podajemy z pokrojonymi suszonymi pomidorami i bagietką. Zupa posypana parmezanem będzie miała dodatkową, smakowitą pierzynkę ;)
Smacznego!
M&M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz