jesienny krem z dyni

Jesień rozpoczęła się pięknie, słonecznie i złociście. Powoli ten czas kończy się, ale na szczęście nieco słońca w kuchni wprowadza dynia! :)

Zupa krem z dyni gości u nas ostatnio dość często i to w różnych wariantach. Dziś przed Wami przepis prosty i sprawdzony... Będzie złociście i pysznie, szykujcie dynie!



Składniki:
- połowa dyni średniej wielkości
- bulion drobiowy lub warzywny (0,5-1,0 litra)
- 250 ml przecieru pomidorowego
- kilka ząbków czosnku, kawałek świeżego imbiru
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Naszą dynię kroimy na ok. 5 cm paski (głównie dla wygody) i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy kilka nieobranych ząbków czosnku, doprawiamy solą i polewamy oliwą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 'C. Po upieczeniu odcinamy miąższ od skórki, a czosnek wyjmujemy z łupinek (jest delikatny i mięciutki, wystarczy go ścisnąć). Całość wrzucamy do gotującego się bulionu wraz z przecierem pomidorowym i małymi kawałkami imbiru. Zagotowujemy, po czym całość blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku. 





Smacznego!
M&M


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz