pancakes z syropem klonowym

Lubimy niedzielne śniadania: są smaczne i rozpieszczają podniebienie ;) Dziś polecamy klasyczne pancakes, które z dodatkiem syropu klonowego, pomarańczy i dobrego soku są fantastyczną opcją niedzielnego przywitania dnia! :)




Składniki na pancakes:
- suche:

1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
- mokre:
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju roślinnego
1 jajko

Przygotowanie:
Suche składniki odmierzamy, łączymy w misce. W drugiej misce łączymy wszystkie składniki mokre, a następnie wsypujemy wcześniej przygotowaną sypką mieszankę. Mieszamy do połączenia się, jednak bez przesadnej skrupulatności - małe grudki nadadzą pancakesom wspaniałej konsystencji.
Placuszki smażymy na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni nakładając po 2-3 łyżki ciasta. Smażymy do zarumienia się pancakesów.

Pancakes polewamy syropem klonowym i posypujemy cynamonem - jemy póki ciepłe! :) Owocowy dodatek idealnie podkręci smak, dlatego do słodkich placuszków skroiliśmy pomarańcze, a także wybraliśmy 100% sok grejpfrutowy Tymbark, jako naszą szklankę soku do śniadania! :)

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, placuszki na słodko oczywiście:) z miodem najlepsze!

    OdpowiedzUsuń