
Składniki na pancakes:
- suche:
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
- mokre:
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju roślinnego
1 jajko
Przygotowanie:
Suche składniki odmierzamy, łączymy w misce. W drugiej misce łączymy wszystkie składniki mokre, a następnie wsypujemy wcześniej przygotowaną sypką mieszankę. Mieszamy do połączenia się, jednak bez przesadnej skrupulatności - małe grudki nadadzą pancakesom wspaniałej konsystencji.
Placuszki smażymy na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni nakładając po 2-3 łyżki ciasta. Smażymy do zarumienia się pancakesów.
Pancakes polewamy syropem klonowym i posypujemy cynamonem - jemy póki ciepłe! :) Owocowy dodatek idealnie podkręci smak, dlatego do słodkich placuszków skroiliśmy pomarańcze, a także wybraliśmy 100% sok grejpfrutowy Tymbark, jako naszą szklankę soku do śniadania! :)
Smacznego!
Idealny niedzielny poranek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju placki, placuszki na słodko oczywiście:) z miodem najlepsze!
OdpowiedzUsuń