zupa krem z białych warzyw

Lubimy zupy, pani M. szczególnie upodobała sobie kremy (nie tylko te do twarzy ;) ). Dziś mamy dla Was fantazyjną i pyszną wersję warzywnej zupki. Krem z białych warzyw to dobra alternatywa dla zwykłej "zalewajki" z chaotycznie wrzuconymi warzywami. Tutaj zarówno smak, jak i kolor mówią, że jest świeżo i ciekawie ;) Przekonajcie się sami!




Składniki:
3 pory
1 cebula
1/2 selera
1 pietruszka
3 ziemniaki
100 ml białego wina
1,5 l bulionu
3 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
W rondlu rozgrzewamy masło na które wrzucamy pokrojoną w półksiężyce cebulę i tak samo przygotowane białe części z porów. Dusimy na wolnym ogniu ok. 8-9 minut, do momentu, gdy warzywa będą się rozpadać. Zwiększamy ogień, dodajemy białe wino i odparowujemy. Dorzucamy resztę warzyw, które wcześniej kroimy w kostkę i całość zalewamy bulionem tak, aby warzywa były nim całe zakryte ( +2 cm nad nimi). Gotujemy do miękkości warzyw, po czym wszystko miksujemy blenderem. Doprawiamy przyprawami i podajemy z kleksem śmietany na środku i odrobiną świeżej natki pietruszki.

Smacznego!
M&M



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz