Domowy chleb ziołowy

Po ostatniej przygodzie z pieczeniem chałki rozpoczęliśmy przygodę z "większą formą" - i nie mamy tu na myśli foremki do pieczenia ;)

Nowy żeliwny garnek idealnie sprawdził się do pieczenia domowego chleba i, szczerze przyznajemy, ten, który tu widzicie nie jest pierwszym bochenkiem ;) Próbny chlebek (ze świeżą bazylią) został zjedzony praktycznie w jeden dzień! Poza smakiem na więcej, dał nam sporo energii do kolejnych prób!

Dziś przed Wami domowy chleb ziołowy :)


Inspiracja i ogromna skarbnica wiedzy o chlebach.

Składniki:

450 g dowolnej mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
300 ml wody
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
ulubione świeże zioła

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy do miseczki, łączymy z dwoma łyżkami wody i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy je do mąki oraz pozostałych składników za wyjątkiem ziół. Zagniatamy ciasto, wgniatając na samym końcu posiekane świeże zioła (możemy tu wykorzystać bazylię, rozmaryn, tymianek czy inne). Ciasto przekładamy na posypaną mąką ściereczkę i układamy w koszyku lub durszlaku aby odpoczęło. W między czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 230 'C umieszczając w nim nasz żeliwny garnek. Po ok. 30 minutach, gdy już jest nagrzany, wyciągamy go z piekarnika i umieszczamy w środku nasze ciasto na chleb. Pieczemy ok. 25 minut, po czym ściągamy pokrywkę, aby dobrze się przypiekł z góry.

Wyjęty z piekarnika chleb to magia... Gdyby nie to, że jest tak gorący, chciałoby się go zjeść od razu w całości! Sprawdźcie to sami :)





Smacznego!
M&M

1 komentarz:

  1. Też piekę chlebki w garnku :) Twój wygląda super! ;)

    OdpowiedzUsuń