Składniki:
3 młode marchewki
kilka młodych ziemniaków
3 ząbki czosnku
2 piersi z kurczaka
szparagi
jajka
ocet, oliwa
Przygotowanie:
Na sam początek włączamy piekarnik ustawiając temperaturę na 200'C. Marchewki i ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i suszymy. Marchewki kroimy na pół, a ziemniaki w ćwiartki, bądź ósemki. Całość wsadzamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy 2 łyżki oliwy, dorzucamy 3 ząbki nieobranego czosnku i dużą szczyptę ulubionych suszonych ziół. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą równomiernie rozkładając w naczyniu. Wsadzamy do piekarnika na ok. 35-40 minut.
W między czasie musimy przygotować szparagi (po 4-5 na jedną pierś z kurczaka) odłamując twarde końcówki. Szparagi musimy zblanszować wrzucając na 4-5 minut do gotującej się wody. Piersi przecinamy na pół (ale nie do końca!)... przekładamy je folią spożywczą i delikatnie rozbijamy tłuczkiem lub dużym nożem. Piersi z dwóch stron solimy i pieprzymy. Rozsmarowujemy po jednej stronie pesto i układając szparagi na jednym końcu, zawijamy je w roladę. Żeby rolada nie rozpadła się możemy spiąć ją na czas pieczenia wykałaczką. Gdy nasze warzywa już będą podpieczone, wyjmuje naczynie. Warzywka rozsuwamy na "boki" i na środku naczynia układami nasze piersi z kurczaka i pieczemy kolejne 15 minut. Jajka w koszulkach gotujemy na ostatnią chwilę do ścięcia się białka w gotującej się w wodzie z dodatkiem łyżki octu.
Podajemy i wcinamy ze smakiem :)
Smacznego!
M&M
Fajne, lubię takie jednogarnkowe akcje ;)
OdpowiedzUsuń