Nasz przepis to połączenie staropolskiego przepisu z mamowymi podpowiedziami, jednym słowem: jest pysznie i klasycznie!
PS. Jeśli szukacie przepisu na wielkanocne wypieki, koniecznie sprawdźcie nasz puszysty sernik i słodki mazurek :)
Składniki:
- włoszczyzna
- kość schabowa
- 200 g boczku wędzonego
- 300 g białej kiełbasy
- zakwas na żur
- jajka
Do przyprawienia: chrzan, 1-2 ząbki czosnku, majeranek, sól,
pieprz
Przygotowanie:
Włoszczyznę, kość schabową i boczek wędzony zalewamy 2
litrami wody i podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy liść laurowy, ziele
angielskie, pieprz ziarnisty i sól. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 1,5 h. Do
wywaru dodajemy również białą kiełbasę i gotujemy przez kolejne 0,5 h.
Przygotowany wywar odcedzamy – wyjmujemy
kość a marchew, pietruszkę i seler kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie robimy
z białą kiełbasą i boczkiem – ich ilość w zupie zależy już od indywidualnych
preferencji, my sugerujemy wyjąć tłuste kawałki boczku i zostawić większą ilość
kiełbasy. Do garnka z przygotowanym wywarem dolewamy zakwas, całość zagotowujemy dodając
pokrojoną włoszczyznę, białą kiełbasę i boczek. Żurek doprawiamy solidną
łyżeczką chrzanu, 1-2 ząbkami czosnku wyciśniętego bezpośrednio do garnka, jak
również majerankiem. Gotujemy przez kilka minut do połączenia się smaków. Żurek
najlepiej podawać z ugotowanym jajkiem i kromką razowego pieczywa.
Smacznego!
M&M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz