Żurek wielkanocny

Pozostał nie cały tydzień do Świąt Wielkiej Nocy - pora zatem pomyśleć o tym, co zagości na stole... A tutaj jedno jest pewne: poza jajkami, bez dwóch zdań, na stole znajdzie się żurek!

Nasz przepis to połączenie staropolskiego przepisu z mamowymi podpowiedziami, jednym słowem: jest pysznie i klasycznie!

PS. Jeśli szukacie przepisu na wielkanocne wypieki, koniecznie sprawdźcie nasz puszysty sernik i słodki mazurek :)




Składniki:

- włoszczyzna
- kość schabowa
- 200 g boczku wędzonego
- 300 g białej kiełbasy
- zakwas na żur
- jajka
Do przyprawienia: chrzan, 1-2 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Włoszczyznę, kość schabową i boczek wędzony zalewamy 2 litrami wody i podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i sól. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 1,5 h. Do wywaru dodajemy również białą kiełbasę i gotujemy przez kolejne 0,5 h. Przygotowany wywar odcedzamy  – wyjmujemy kość a marchew, pietruszkę i seler kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie robimy z białą kiełbasą i boczkiem – ich ilość w zupie zależy już od indywidualnych preferencji, my sugerujemy wyjąć tłuste kawałki boczku i zostawić większą ilość kiełbasy. Do garnka z przygotowanym wywarem  dolewamy zakwas, całość zagotowujemy dodając pokrojoną włoszczyznę, białą kiełbasę i boczek. Żurek doprawiamy solidną łyżeczką chrzanu, 1-2 ząbkami czosnku wyciśniętego bezpośrednio do garnka, jak również majerankiem. Gotujemy przez kilka minut do połączenia się smaków. Żurek najlepiej podawać z ugotowanym jajkiem i kromką razowego pieczywa.






Smacznego!
M&M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz