ciasto ze śliwkami

Ciasto proste i bardzo smaczne. Dziś w wersji ze śliwkami, choć zamiast nich możecie śmiało wykorzystać inne owoce: świeże jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, czy jagody... Jako, że sezon na śliwki w pełni - wybraliśmy właśnie je i to w dwóch odmianach: węgierki i renklody.



Składniki:

- 10 łyżek mąki
- 10 łyżek cukru
- 10 łyżek oliwy
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej, nieco lejącej się masy. Tortownicę smarujemy masłem i wlewamy do niej ciasto. Dodajemy owoce w dowolnej ilości, choć naszym zdaniem: im więcej, tym lepiej ;)

Ciasto pieczemy w temperaturze 180'C przez około 40 minut.

 

 



Smacznego!
M&M

2 komentarze:

  1. Właśnie o takim cieście dziś marzyłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boże ciasto śliwkowe śni mi się po nocach, a to wygląda zupełnie jak od mojej babci. Musi być pycha!!!!

    OdpowiedzUsuń