risotto z kurkami

Jesień zbliża się wielkimi krokami i choć jeszcze cieszymy się letnimi owocami i ich smakiem, pan M. miał olbrzymią ochotę na kurki... całe szczęście są akurat w sprzedaży! ;)
Pani M. fanką grzybów nie jest, ale wciągnęła talerz risotto z wielkim smakiem! Niech to będzie dla Was najlepsza rekomendacja...



Składniki:
100 g (duża garść) kurek
1 szklanka ryżu do risotto (arborio lub innego)
1 młoda cebula (lub kilka szalotek)
1 litr bulionu warzywnego
2-3 łyżki masła
pół lampki białego (pół)wytrawnego wina
parmezan
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kurki myjemy i dokładnie czyścimy. Większe z nich przekrajamy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, a po chwili nasze osuszone kurki. Wszystko przesmażamy do momentu, gdy kurki zmiękną. Dalej postępujemy jak w typowym risotto, które widzieliście na naszym blogu (o tutaj). Na patelnię wrzucamy ryż, a w momencie gdy będzie już szklisty dodajemy wino. Odparowujemy mieszając energicznie, po czy dolewamy bulion. Operację dodawania bulionu powtarzamy, za każdym razem, gdy pozbędziemy się całego płynu z patelni. Nasze risotto kończymy dodając parmezan. Podajemy jeszcze ciepłe z lampką dobrego wina.

Smacznego!
M&M



1 komentarz:

  1. Mmm super wygląda, musiało też tak smakować :)

    OdpowiedzUsuń