Mmmmmmm... Kto nie kocha w lecie pomidorów? A pomidorową? To ulubiona zupa pani M., a i pan M. chętnie ją pochlipuje ;)
Dziś mamy dla Was przepis na domową zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Warto robić ją latem i korzystać z dostępności do świeżych warzyw - taka smakuje najlepiej! Zwłaszcza teraz, gdy pomidory na straganach należą do jednych z najtańszych warzyw!
Składniki:
1-1,5 kg pomidorów
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1l bulionu drobiowego/warzywnego
Przygotowanie:
Na początku obieramy pomidory ze skórki w tym celu wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem, po ok. 3 minutach pomidory powinny mieć spękaną skórkę, którą bardzo łatwo zdejmiemy. Pomidory kroimy w kostkę pozbywając się szypułek i wrzucamy do dużego garnka. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do pomidorów. Całość przykrywamy i podgrzewamy na średnim ogniu do momentu zagotowania. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 1 godziny, aż pomidory częściowo się rozpadną. Całość przecieramy na drobnym sicie pozbywając się pestek i innych mniej przyjemnych pozostałości. Dolewamy nasz gotowy bulion i gotowe. Makaron warto ugotować już bezpośrednio w zupie, nabierze zupełnie innego wyrazu.
Do zupy dodaliśmy jeszcze odrobinę świeżej bazylii, a za przekąskę posłużyły nam czosnkowe grissini... PYCHA!
Smacznego!
M&M
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń