kotleciki jajeczne z młodymi ziemniaczkami

Kotleciki jajeczne to jeden ze smaków dzieciństwa Pana M.

Nie pamięta on gdzie, jak i skąd, ale są takie smaki, które zapamiętujemy na całe życie i pomimo ciągłych prób są to smaki już (niestety) nieosiągalne. Tak jak do dziś pamiętane śniadanie mistrzów z przedszkola - bułka posmarowana masłem z żółtym serem, a do tego gorące kakao. Pyszności! Mamy taką teorię, że kiedyś wszystko smakowało lepiej, bo na półkach nie było tyle co dzisiaj. Wręcz przymusowa konieczność zachowania umiaru w jedzeniu w połączeniu z mniej przetworzoną żywnością sprawiały, że cieszyliśmy się smakami, które dzisiaj już trudno spotkać. Kamyczkiem do tej dyskusji może być dzisiejszy artykuł z Gazety Wyborczej.

Kończąc, mimo wszystko życzymy Wam osiągnięcia na talerzu jak najwięcej smaków dzieciństwa i zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu ;)




Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
1 surowe jajko
3 łyżki bułki tartej
natka pietruszki / szczypiorek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Najprostsze na świecie - ugotowane jajka na twardo rozgniatamy widelcem na małe kawałki, a następnie dodajemy surowe jajko i bułkę tartą. Wszystko mieszamy i dodajemy posiekaną zieleninę - pietruszka i szczypiorek pasują najlepiej. Doprawiamy solą, pieprzem i formując małe kotleciki, smażymy na oleju na średnim ogniu do momentu, aż ładnie się zarumienią.




Smacznego!
M&M

1 komentarz:

  1. Witam. Kotlety jajeczne świetnie smakują z ziemniakami zrobionymi tak jak w moim wpisie oraz z marchewka i groszkiem: http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/03/kotlety-jajeczne.html
    Pozdrawiam =)

    OdpowiedzUsuń