szafranowe risotto

Risotto wymaga czułości i uwagi... jednak jest tego w 100% warte, gdyż to, co pojawi się na Waszych talerzach, absolutnie podbije Wasze podniebienia. Jest cudownie kremowe, z szafranową nutką nadającą mu pięknego koloru i niezwykłego charakteru...


Składniki (dla 2 osób):
1 szklanka ryżu do risotto (arborio lub innego)
1 młoda cebula (lub kilka szalotek)
1 litr bulionu warzywnego
2-3 łyżki masła
pół lampki białego (pół)wytrawnego wina
kilkanaście nitek szafranu
parmezan
sól, pieprz

Przygotowanie:
Na patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy masło, a na drugim palniku podgrzewamy nasz bulion. Drobno siekamy cebulę, po czym wrzucamy na patelnię i szklimy. Następnie dodajemy ryż do risotto i podsmażamy go do momentu, aż pokryje się masłem i stanie się szklisty. Powinno to zająć około 3-4 minut. Do ryżu dodajemy pół lampki białego wina - ważne, żeby nie było to wino słodkie. Wszystko mieszamy pilnując, aby ryż się nie przypalił, a alkohol z wina wyparował.

Tutaj zaczyna się cały rytuał robienia risotto... dodajemy bowiem około dwóch chochelek naszego gorącego bulionu (generalnie powinno go być tyle, aby zakryć w całości ryż) oraz szafran.

Zmniejszamy ogień i mieszając, dajemy ryżowi czas, aby wchłonął cały bulion. Gdy tak się stanie, powtarzamy poprzedni krok dodając znowu bulionu... i ponownie mieszamy, aż płyn się wchłonie. Z czasem ryż napęcznieje i będzie stawał się coraz bardziej kremowy. Im dłużej stoimy przy risotto, tym ostrożniej musimy dodawać bulion...

Najlepiej, gdy risotto podawane jest al dente, czyli tak, jak w przypadku makaronów: lekko twardawe. Całość powinna zająć ok. 20 minut, chociaż najważniejsza jest tutaj własna ocena. Gdy już osiągnęliśmy odpowiednią twardość, ścieramy trochę parmezanu, aby risotto zyskało jeszcze bardziej kremową konsystencje. Smakujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Risotto podajemy od razu na talerze!


Smacznego!
M&M

1 komentarz: